stay productive

Τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των εξελίξεων τέθηκαν σε όλους μας μέτρα τα οποία άλλαξαν τις καθημερινές μας συνήθειες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Πολλές επιχειρήσεις υποχρεωτικά έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και άλλες έχουν περιορίσει δραστικά τις εργασίες τους. Είναι γεγονός, λοιπόν, πως έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια και ανησυχία, η οποία ενισχύει το άγχος για την εξέλιξη της νόσου.  Έχουμε γίνει ειδικοί στην συμπτωματολογία του ιού και ξέρουμε απέξω τα στατιστικά κάθε χώρας, μαντεύοντας το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης. Πρέπει όμως να μείνουμε παθητικοί και σαστισμένοι μπροστά σε όλο αυτό;

Αρχικά, να πούμε ότι ελπίδα όλων μας είναι να ξαναγυρίσουμε στη ρουτίνα μας υγιείς το συντομότερο δυνατό. Είναι ευκαιρία όμως να δούμε τα θετικά στην παρούσα κατάσταση και να σταματήσουμε να καταβαλλόμαστε από τις σκέψεις. Ας μπούμε στη δράση.

Σίγουρα, εδώ και καιρό υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και οι καθημερινές υποχρεώσεις και εργασίες μας ωθούν να τα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα. Έτσι έχουν μείνει βασικές μας ανάγκες στην άκρη. Οι ανάγκες αυτές μπορεί να είναι είτε επαγγελματικές, είτε προσωπικές.

Στις επαγγελματικές ανάγκες, σίγουρα έχουμε όλοι εντοπίσει ένα κενό οργάνωσης. Είναι, ίσως, η σωστή στιγμή να αφιερώσουμε χρόνο στη δημιουργία του επιχειρηματικού μας πλάνου, την σύνταξη προϋπολογισμού και την κοστολόγηση. Ακόμη και αν έχουμε κάνει κάτι σχετικό στο παρελθόν, η παρούσα κατάσταση έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι στόχοι μας πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, να γίνουν εφικτοί και να μελετήσουμε πώς θα αντισταθμίσουμε την «χασούρα» αυτής της περιόδου.

Η διαχείριση του προσωπικού σίγουρα και αυτή χωράει βελτίωση. Η καταγραφή των αρμοδιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο προετοιμασίας και οργάνωσης. Αυτό θα βοηθήσει στην παραγωγικότητα την επόμενη μέρα. Μια καταγραφή για το τι περιμένουμε από τους εργαζόμενους μας και ποια είναι για εμάς μια ικανοποιητική απόδοση, θα βοηθήσει να μιλάμε την ίδια γλώσσα με το προσωπικό και θα βελτιώσει τις σχέσεις, διότι θα πάψουμε να έχουμε παράλογες προσδοκίες.

Αν πάλι όλα αυτά μας φαίνονται δύσκολα, ίσως είναι η ευκαιρία να καθαρίσουμε το γραφείο μας ακόμα κι αν δεν μας πειράζει ένα μικρό χάος. Η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει το καθημερινό μας άγχος. Ακαταστασία προκαλούμε όταν πιστεύουμε ότι τα πάντα πάνω στο γραφείο μας είναι σημαντικά. Ας πετάξουμε οτιδήποτε είναι ξεπερασμένο ή δεν μας είναι πλέον χρήσιμο.

Μία ακόμα καλή ιδέα είναι να οργανώσουμε τα αρχεία μας. Σύμφωνα με μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο μέσος εργαζόμενος ξοδεύει πάνω από 4 ώρες την εβδομάδα ψάχνοντας τα χαρτιά του. Χρησιμοποιούμε το Cloud για την αποθήκευση και διανομή των αρχείων μας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε τη χρήση εργαλείων που βασίζονται στο «σύννεφο» για να μοιραστείτε και να αποθηκεύσετε τα έγγραφά σας. Το ίδιο και με τα mail.

Τώρα που ο κόσμος θα έχει αρκετό χρόνο κλεισμένος στο σπίτι τα social θα «πάρουν φωτιά»! Θα είναι ενδιαφέρον και αποδοτικό να σπάτε τον καταιγισμό ειδήσεων για τον ιό με μια ανάρτηση για την επιχείρηση σας.  Φροντίστε όμως να έχετε μια «συνετή» δραστηριότητα και να μην πάτε στο άλλο άκρο. Για να το καταφέρετε αυτό εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιήστε λογισμικό κοινωνικών μέσων (social media software).

Όλα όμως αυτά αποκτούν νόημα όταν η οργάνωση γίνεται και στην προσωπική μας ζωή. Η κατάλληλη στιγμή για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μας και με τον εαυτό μας είναι τώρα. Παίξτε παιχνίδια στο σπίτι, φτιάξτε το μπαλκόνι, τακτοποιήστε τους χώρους αποθήκευσης και διαβάστε ένα βιβλίο. Ακόμη δείτε Online σεμινάρια και ομιλίες στο TEDx, που θα σας εμπνεύσουν και θα σας γεμίσουν προσμονή για την επόμενη μέρα. Ο προσωπικός χρόνος και ο χρόνος ξεκούρασης δεν είναι χαμένος χρόνος, είναι ο χρόνος που θα μας βοηθήσει να βγούμε από αυτό το σκόπελο με θετική ψυχολογία και έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Μείνετε υγιείς, μείνετε παραγωγικοί.

 

Ιωάννα Τσιέπα – Consultant