Στον “ρυθμό” του κορονοϊού βρίσκονται πλέον επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η ελληνική κυβέρνηση, σταδιακά εφαρμόζει μια σειρά μέτρων . Όσο περνάει ο χρόνος, τα μέτρα αυτά γίνονται πιο αυστηρά με σκοπό να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών που βρίσκονται πιο μπροστά στην εξάπλωση της νόσου η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό. Με το συγκεκριμένο άρθρο θα σας κρατάμε ενήμερους για τις επιχειρήσεις που έχουν περιορισμό στη λειτουργία τους. 

Ας δούμε τα μέτρα αυτά που αφορούν τις επιχειρήσεις 

Επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. 

– Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια εκπαίδευσης  

– Εστιατόρια και κινητές μονάδες εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (deliveryroom service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά. 

– Κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας 

Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών. 

Θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, παιδότοποι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 

– Αθλητικοί όμιλοι και εγκαταστάσεις γυμναστικής 

– Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και χώροι παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας 

– Χώροι ψυχαγωγικών παιχνιδίων, χώροι όπου προσφέρονται υπηρεσίες θεάματος 

Επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδίων και στοιχημάτων ( με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών και των τυχερών παιχνιδίων σε διαδικτυακή σύνδεση) 

– Χώροι παροχής προσωπικών υπηρεσιών (τατουάζ – piercing) 

– Επίσης υπάρχει και προσωρινός περιορισμός του κατάπλου επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής (όπως κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων αναψυχής) σε ελληνικά λιμάνια και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά. 

Με νέα απόφαση. που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ από Τετάρτη 18.3 αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό . Επιτρέπεται μόνο το ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό εμπόριο αυτών με παράδοση κατ’ οικον.  

Οι επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν την λειτουργία τους  

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο, αποκλείοντας την πώληση λιανικώς. 

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό και τηλεφωνικό εμπόριο (eshop) με παράδοση κατ’ οίκον.  

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αλυσίδα της τροφοδοσίας. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι:  

– Σούπερ μάρκετ  

– Τράπεζες  

– Παντοπωλεία 

– Κρεοπωλεία  

– Ιχθυοπωλεία 

– Αρτοποιεία 

– Ζαχαροπλαστεία 

– Οπωροπωλεία 

– Κάβες 

– Φαρμακεία 

– Καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων 

– Οπτικών καθώς και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες 

– Δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) 

– Λαϊκές αγορές κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό) 

– πρατήρια υγρών καυσίμων 

– Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales 

– Τα καταστήματα επισκευής και εμπορίας ποδηλάτων. 

– Τα περίπτερα και τα mini market ή καταστήματα πώλησης ψιλικών 

– Τα καθαριστήρια 

– Καταστήματα courier 

– pet shops (καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων) 

– Τηλεπικοινωνιακών παρόχων [κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)]. 

– Υπηρεσίες ηλεκτρονικού η τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό) 

– Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου 

– Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων λιπασμάτων πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών 

– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)  

– Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας  

– Υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπιών, φωτοαντιγράφων και πολυγραφήσεων 

 

 Όσο αφορά το ωράριο λειτουργίας των Σούπερ Μάρκετ διευρύνεται  από τις 07:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ, καθώς και η λειτουργία τους για τις 4 επόμενες Κυριακές. 

 

Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων 

 

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους. (Αριθ.Πρ. 1/2020, ΔΤ ΦΣΑ, Δ1γ/Γ.Π/οικ. 18154/2020 ) 

Όσοι δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το σύστημα καταγραφής αποθεμάτων που έχει δημιουργηθεί στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ποσότητα και την τοποθεσία αποθήκευσης τον προϊόντων. 

 

Μέτρα προς τις επιχειρήσεις – Αναστολή πληρωμών 

Με τοποθέτηση του ο υπουργός οικονομικών την Δευτέρα 9 Μαρτίου ανήγγειλε μια πρώτη δέσμη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων εν μέσω αυτής της κρίσης όπως,  

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις 

Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων 

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες.  

 

Σε κάθε μοντέρνο οικονομικό σύστημα οι επιχειρήσεις αποτελούν την «καρδιά» της οικονομίας και σε μια τέτοια κρίση δεν θα μπορούσαν να είναι έξω από τις εξελίξεις. Το σημαντικό αυτήν την στιγμή είναι η ανθρώπινη υγεία. 

 

Πέτρος Βαρότσης, Senior Accountant